Litterära mästerverk genom tiderna, Litteraturhistoria för Gymnasieskolan

Pris: 277,00 kr
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 537
ISBN: 979818-0-4
Utgivningsdatum: 2011-10
Språk: Svenska
Upplaga: 1
Författare: Michael Jay


Litterära mästerverk genom tiderna av Michael Jay är en litteraturhistorisk översikt avsedd främst för de högskoleförberedande programmen på gymnasiet. Innehållet är anpassat efter Gy 2011 och passar till kurserna Svenska 1, 2 och 3 samt Litteratur.

Litteraturhistorien presenteras kronologiskt alltifrån de första nedskrivna verken fram till 1980-talet. Perspektivet är västerländskt och svenskt, men det finns gedigna avsnitt om litteratur från Asien, Afrika och Latinamerika samt de övriga nordiska länderna, något som poängteras i Gy 2011 och är aktuellt i en globaliserad värld. 

Det speciella med Litterära mästerverk genom tiderna är bredden, djupet och det konstnärliga perspektivet. Bredden: boken tar förutom de vanliga namnen upp stora författare och verk som sällan nämns i andra litteraturhistoriska böcker för gymnasiet. Djupet: det finns många djuplodande avsnitt som ger goda möjligheter till diskussioner och analyser. Konstnärligt: boken fokuserar på vad som gör litterära verk bra, speciella och intressanta – vad som gör dem till mästerverk. Den kombinationen är tänkt att ge en grogrund för förståelse, bildning och smak.

Ambitionen är att innehållet ska vara stimulerande, inspirerande och utmanande – för både elever och lärare. Presentationerna av verken öppnar för tankar och frågor om vad det innebär att vara människa: perspektiv på olika tider, personer och kulturer; idéer om samhället och värderingar; föreställningar om kön, sex och samlevnad.

Den pedagogiska layouten hjälper läsaren. Svåra ord förklaras och stödord visar det centrala innehållet. Bilder och bildtexter inspirerar och gör texten livligare. Dessutom finns det ett mycket stort antal frågor och uppgifter att arbeta med: instuderingsfrågor, diskussionsfrågor och fördjupningsuppgifter (varav många är ämnesövergripande).

Lärarhandledningen för Litterära mästerverk genom tiderna finns bara på mjlaromedel.se/arbetsmaterial.html. Den är fri att ladda ned och får användas kostnadsfritt av skolor, även av dem som inte har köpt boken. Materialet tillhör dock författaren och är skyddat av upphovsrättslagen. Det får inte mångfaldigas i kommersiellt syfte och inte läggas upp på andra internetsidor.


Michael Jay har undervisat på bland annat Katedralskolan i Uppsala, Calmare Internationella Skola i Kalmar samt Danderyds gymnasium, Viktor Rydbergs gymnasium, Östra Real och Norra Real i Stockholm.

På förlagets hemsida kan man läsa några provsavsnitt. Där finns också en fri lärarhandledning med många uppgifter. Till boken finns också antologin Litterära klassiker från Enuma elish till tidig modernism. Tillsammans utgör böckerna ett gediget och stimulerande inslag i ämnet svenska. Båda böckerna kan köpas till ett paketpris.

Undersök gärna innehållsförteckning och några utdrag på www.mjlaromedel.se!

Paketpris - se artikeln 'Litterära klassiker och Litterära mästerverk - paketpris'
Litterära mästerverk genom tiderna, Litteraturhistoria för Gymnasieskolan
Välj antal: Köp

Levereras inom 1-2 vardagar.Andra som köpt denna produkt köpte även:

MJ Läromedel - Logga